Menu

Vitaliteitsweek 2023 is meer dan een week

Van 25 tot en met 29 september 2023 is het weer Nationale Vitaliteitsweek. Een week waarin landelijk nét wat meer aandacht aan dit belangrijke thema wordt geschonken. In 2022 hebben we besloten om jaarrond aandacht te besteden aan dit thema, en niet alleen tijdens Vitaliteitsweek. En in 2023 hebben we Vitaliteitsweek omgedoopt tot Vitaliteitsmaand (inclusief een gratis Vitaliteitskalender die je kunt downloaden: lees snel verder!)

Eva Brandel
Leestijd 2 min
14 september 2022, geüpdatet 30 augustus 2023

Heb je al iets op het programma staan? Top! Vergeet vooral niet om hierover te delen en andere organisaties te inspireren. Maar denk je nu: dit is helemaal aan me voorbijgegaan, maar hier moeten wel wel iets mee? Lees dan vooral verder voor praktische inspiratie. 

Wat is vitaliteit?

Om te bepalen wat voor jullie een passende invulling van de Vitaliteitsweek is, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat we nu eigenlijk met vitaliteit bedoelen. Dat gaat namelijk over veel meer dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Maar wat dan precies nog meer?

De Vitaliteitsschijf van Vijf is hiervoor een prachtige kapstok. Het laat in één oogopslag zien aan welke knoppen je kunt ‘draaien’. Je vitaal voelen is namelijk een samenspel tussen lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch). Maar allereerst is het belangrijk om te beseffen: hoe is het überhaupt met mijn vitaliteit gesteld en wat wil ik ermee (vitalogisch)? Anders komen we natuurlijk niet in beweging, letterlijk én figuurlijk.

Weet jij wat er echt speelt?

Ons medewerkersonderzoek geeft betrouwbare inzichten in wat er echt speelt in jouw organisatie, ook op het gebied van vitaliteit. 

Maak kennis met de Trust Index
GPTWNL-NinaVanVliet-157

Nationale Vitaliteitsweek 2023

De Vitaliteitsweek leent zich perfect om op ieder van deze 5 onderdelen iets te organiseren in jullie team of organisatie. Hieronder lees je de achtergrond per thema en een tip om dit in de praktijk toe te passen.

1. Vitalogisch (nut en noodzaak)

Laat mensen nadenken over het nut en noodzaak van een vitaal leven. Wat kost het ze om dit teveel aan het toeval over te laten? Of liever: wat gaat het opleveren om er actief mee aan de slag te gaan?

Een prachtig vertrekpunt hiervoor is de Vitascan. Deze scan kun je individueel invullen. Vervolgens ga je met behulp van de doelenkaart aan de slag om een belangrijke eerste stap te zetten. Deze stap evalueer je na 33 en na 66 dagen met je buddy, omdat uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat zelfs de meest simpele gedragsaanpassing beklijft.

2. Fysiologisch (lichamelijk)

Onder deze noemer kun je aan de slag met interventies ten aanzien van ons lichaam en onze levensstijl. Kijk of je binnen je eigen team talenten hebt om iets fysieks te ondernemen met elkaar. Denk hierbij aan een yogasessie of een bootcamp. 

3. Psychologisch (geest)

Hierbij mag je denken aan interventies die betrekking hebben op het mentale aspect en ons gedrag. Zo kun je de dag aftrappen met een rondje antwoorden op de vraag: “Waar kijk je vandaag naar uit?” Daag elkaar vervolgens uit om de héle dag klaagvrij door te komen en sluit af met een ronde voicememo’s in de team-WhatsApp op de vraag: “Waar ben je na vandaag dankbaar voor?”

4. Ecologisch (omgeving)

In dit vierde deel van de vitaliteitsschijf gaan relevante interventies over het samenspel tussen jou en je omgeving. Hoe zit het met jouw persoonlijke ‘Worst Practices’? Ga in teamverband met de billen bloot door antwoord te geven op de vraag: “Welke dingen doe je, waarvan je wéét dat ze geen positief effect hebben op je werk-privébalans, maar blijf je toch doen?” Naast wat schaamrood links en rechts, is dit ook het startpunt voor mooie gesprekken en een opening voor hoognodige aanpassingen.

5. Filosofisch (zingeving)

Last, but certainly not least, kun je aan de slag met interventies die betrekking hebben op talenten, drijfveren en hoger gelegen doelen. Je kunt bijvoorbeeld een vrijwilligersdag organiseren waarbij je vraagt aan de mensen zelf om te kiezen op welk thema zij zich willen focussen. 

Vitaliteitsweek = vitaliteitsmaand 

Zoals je leest, hoef je geen grote of meeslepende dingen te doen om de vitaliteit in je organisatie te verbeteren. Sinds vorig jaar besteden we jaarrond aandacht aan het thema vitaliteit en dit jaar staat de hele maand september extra in het teken van vitaliteit. 

Om je deze maand te helpen om elke dag te werken aan je vitaliteit hebben we een vitaliteitskalender gemaakt. De Nederlandse versie kun je hier downloaden en de Engelse versie kun je hier downloaden. 

Eva Brandel
Eva was Customer Success Manager bij Great Place To Work. Ze studeerde psychologie en is vitaloog. Ze schreef blogs over het thema vitaliteit.

Lees meer over Vitaliteit

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.