Great Place To Work logo

Best Practice: vieren van successen


Het vieren van successen en mijlpalen doen we allemaal. Of het nou gaat om het bereiken van een leeftijd, een jubileum of het behalen van je diploma. Het zijn mijlpalen om trots op te zijn. Zo worden binnen veel organisaties ook doelen en mijlpalen behaald en gedeeld. Vaak gaat er dan trots een mailtje uit waarin wordt gemeld wat de successen zijn van het afgelopen kwartaal. De bedoeling is dat werknemers hiermee worden geënthousiasmeerd en gemotiveerd om andere successen te behalen in de toekomst. Maar stimuleer je hier nou echt een succescultuur mee?

Vieren als onderdeel van de organisatiecultuur

Vieren is een van de negen beleidsterreinen in de analyse van de organisatiecultuur (Culture Audit). Met vieren kun je net dat stapje verder gaan om erkenning te realiseren en een cultuur van succes te bevorderen. Informeert jouw organisatie werknemers over behaalde doelen van de organisatie en het team? Leuk, maar dit is nog erg beperkt. Een succescultuur gaat hierdoor niet zegevieren en de relatie tussen werknemer en werkgever blijft nog transactioneel. In een relationele omgeving worden mijlpalen van de organisatie en het team op een onderscheidende manier gevierd. Op die manier wordt er een cultuur van succes gebouwd. Een sfeer van plezier en kameraadschap wordt gestimuleerd door middel van unieke en onderscheidende evenementen waarbij teambuilding centraal staat. Dit kan door bijvoorbeeld speciale samenkomsten en feestjes zoals een picknick of happy hour, maar ook door middel van cadeaus en extra vrije tijd.

Best Practice: Ryan - 'Team Allowances'

Een organisatie die een Best Practice heeft op het gebied van Vieren door onderscheidende activiteiten en ‘small group fun’ is Ryan. Ryan stimuleert onderlinge vriendschap en sociale activiteiten buiten de organisatie. Hiervoor hebben zij Team Allowances gecreëerd. Een allowance kan gebruikt worden voor teametentjes, uitjes of andere activiteiten voor het gehele team. Teams zijn vrij om te kiezen wat voor activiteit ze willen organiseren om als team van te kunnen genieten. Ze kunnen ook hun maandelijkse allowance ‘bewaren’ om een meer bijzondere activiteit te organiseren op driemaandelijkse, half- of jaarlijkse basis. Het is hun budget, en ze kunnen het uitgeven zoals zij wensen.

Waarom een Best Practice?

Great Place to Work heeft vijf criteria ontwikkeld waarmee de organisatiecultuur wordt beoordeeld. Deze zijn van belang voor het ontwikkelen van een succescultuur en het effectiever maken van het beleid. Van de vijf criteria blinkt deze Best Practice uit op de twee criteria, namelijk ‘toegankelijkheid’ en ‘integratie’. Het is een uniek concept waarbij elke werknemer gebruik kan maken van dit programma. Ryan toont het vertrouwen dat medewerkers op de beste manier met het vrijgemaakte budget omgaan. Op deze manier past elke Team Allowance perfect bij de wensen van ieder team. Zo worden de uitjes niet alleen leuker, maar ook toegankelijker en vormen ze echt een onderdeel van de cultuur van Ryan.

Het stimuleren van een succescultuur

Het vieren van mijlpalen en het stimuleren van een succescultuur is dus meer dan mijlpalen delen door middel van eenrichtingsverkeer. Het vereist dat medewerkers zelf betrokken zijn bij successen en door middel van unieke teambuilding activiteiten zich bewust worden van de organisatiedoelen en hiermee aan de slag gaan. Op die manier wordt het succes van de organisatie verankert in de dagelijkse praktijk en wordt tegelijkertijd het teamgevoel bevorderd. De sleutel tot een succescultuur is daarom dat er wordt erkend dat je niet alleen, maar samen de doelen behaalt. En doelen die samen worden behaald, mogen samen worden gevierd.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Topics: Best Practices

Comments

Laat je inspireren!

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over goed werkgeverschap, leiderschap, organisatiecultuur en employee experience.

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!