Flag

Best Practice: Onboarding

Beeld je even in, het is je eerste werkdag bij je nieuwe baan. Vol spanning en energie ga je richting je nieuwe werk en bent benieuwd wat voor cultuur je zult aantreffen en hoe je zult worden verwelkomd. Wordt het een warm bad? Zul je met open armen worden ontvangen? Dit is ook hoe andere medewerkers voor het eerst jouw organisatie betreden. En dan de vraag aan jou: wat doet jouw organisatie om nieuwe medewerkers op een persoonlijke manier te verwelkomen? En hoe worden zij geïntegreerd in de cultuur?

Onboarding

Verwelkomen (onboarding) is een van de negen beleidsterreinen van de Culture Audit waarmee Great Place to Work onderzoek doet naar organisatiecultuur. In een transactionele werkomgeving worden nieuwe medewerkers voorzien van de juiste tools om meteen productief aan het werk te gaan en zo te kunnen bijdragen. In een relationele werkomgeving is dit anders en is er aandacht voor de medewerker als persoon zelf. Ook worden medewerkers geïntegreerd in de cultuur door hen in het begin al te laten kennismaken met de organisatiegeschiedenis, waarden en missie.

De nieuwkomers worden verwelkomd binnen de ‘familie’ en het team. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld voorafgaand aan de eerste werkdag een klein cadeautje te sturen. Het helpen om geïntegreerd te raken in de bedrijfscultuur kan worden gedaan door een mentor aan te stellen binnen de organisatie en follow-up-programma’s te creëren voor nieuwelingen. Een van de organisaties die een Best Practice heeft op het gebied van onboarding is Sysmex.

Best Practice: Happy Check bij Sysmex

Jaarlijks organiseert Sysmex een ‘Happy Check’. Alle nieuwe collega’s van het voorbije jaar worden uitgenodigd voor een inspirerende dag in een informele setting. Het doel is enerzijds om verder kennis te maken met Sysmex en met de mensen. Dit gebeurt onder andere door middel van een toelichting door de Managing Director en de HR-afdeling. Daarnaast wordt er gedaan aan speeddating en verschillende spelvormen waarin nieuwe medewerkers de kans krijgen om feedback te geven op hun eerste jaar.

Anderzijds wordt er vooruitgeblikt op de toekomst door de nieuwe medewerkers ‘Manager for 1 day’ te laten zijn. Naderhand presenteren ze de uitkomsten van hun brainstormsessie over wat ze zouden aanpakken en eventueel verbeteren. Dit actieplan wordt meegenomen naar de managementmeeting en in het Great Place to Work-actieplan. Deze dag wordt steeds zeer enthousiast ontvangen door de nieuwe collega’s, zelfs zozeer dat er een gezonde jaloezie ontstaat bij de andere collega’s. Daarom zal de volgende Sysmex-speeddate worden georganiseerd voor 135 personen.

Waarom een Best Practice?

Great Place to Work heeft vijf criteria ontwikkeld waarmee werkgeversbeleid wordt beoordeeld. Deze zijn van belang bij het ontwikkelen van een sterke organisatiecultuur en het effectiever maken van het beleid. Van de vijf criteria blinkt deze Best Practice uit op de twee criteria van originaliteit en toegankelijkheid. De nieuwe medewerker krijgt in de ‘Happy Check’ expliciet de kans om te reflecteren op zijn/haar ervaringen in het eerste jaar. Dit gebeurt middels een uitgebreid programma, zoals de speeddates en de ‘manager for 1 day’. Dat de nieuwe medewerkers even helemaal in het zonnetje worden gezet, is een warme manier om hen (nog steeds) welkom te laten voelen.

10 tips voor een persoonlijke onboarding

Een aantal ideeën om nieuwe medewerkers te verwelkomen binnen hun nieuwe kring van collega’s en de organisatie(cultuur) is net al genoemd, maar er zijn natuurlijk meer manieren om dit optimaal te doen. De volgende 10 tips hebben we voor je op een rijtje gezet:

  1. Stuur een e-mail/cadeau/brief naar het huis van de nieuwkomer voorafgaand aan de eerste werkdag.
  2. Leg welkomstteksten/-cadeaus op het bureau van de nieuwkomer.
  3. Organiseer een lunch met de medewerker.
  4. Introduceer nieuwe medewerkers aan andere medewerkers en ook bij top executives.
  5. Maak tijd vrij voor directe collega’s om persoonlijk kennis te maken.
  6. Organiseer een feestelijk evenement voor nieuwe medewerkers.
  7. Laat zien hoe de waarden van de organisatie gelinkt zijn aan het succes van het bedrijf.
  8. Toon video’s of literatuur over de bedrijfsgeschiedenis.
  9. Stel een mentor aan, die de nieuwe medewerker begeleidt.
  10. Creëer een follow-up programma voor nieuwe medewerkers.

Introductie van cultuur bij onboarding

Even terug naar die nieuwe medewerker en al zijn of haar verwachtingen ten opzichte van die nieuwe, spannende baan. Het gaat er dus niet om dat je de nieuwe medewerkers meteen middelen biedt waarmee ze gelijk aan de slag gaan en productief kunnen zijn. Zorg voor een persoonlijke onboarding en binnen het team terechtkomen en dat de missie en waarden worden geïntroduceerd om die cultuur eigen te maken. Met de Best Practice van Sysmex en de 10 tips heb je nu mooie handvatten om dit warme bad klaar te zetten.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief! Topics: → Verwelkomen (Onboarding) → Delen - Bijdragen aan de maatschappij → Ontwikkelen → Werven → Best Practices gidsen → Spreken → Luisteren → Inspireren → Delen - Belonen → Bedanken → Zorgen

Comments