Flag

Hoe draag je als organisatie bij aan de maatschappij? 10 MVO Best Practices

Wat voor initiatieven kan een organisatie starten in het kader van maatschappelijk betrokkenheid? Het thema Delen-Bijdragen uit de Culture Audit gaat verder dan alleen medewerkers informeren over maatschappelijke activiteiten die de organisatie onderneemt en het opzetten van eenmalige acties. Zorg dat medewerkers actief betrokken worden bij MVO-activiteiten om iets terug te geven aan de maatschappij. Daarmee ontstaat een gemeenschappelijke trots. René Brouwers, directeur van Great Place to Work: "We zien regelmatig dat Best Workplaces zoeken naar manieren om een maatschappelijke bijdrage te leveren in lijn met hun core business, zodat medewerkers dagelijks het gevoel hebben dat ze ergens aan bijdragen. Dit heeft vaak veel meer effect dan een paar dagen vrijwilligerswerk". 

In de afgelopen jaren hebben wij veel inspirerende voorbeelden gezien van Best Workplaces. Hierbij een overzicht met 10 Best Practices:

1. Stichting LEF - Viisi

Samen met stichting Leven en Financiën (LEF) start Viisi komend jaar met het verzorgen van gastcolleges op MBO scholen in de regio Amsterdam. Stichting LEF zet zich al enkele jaren met succes in om MBO studenten verantwoordelijk met geld om te leren gaan. Bij Viisi wordt er naartoe gewerkt dat uiteindelijk alle consultants een paar keer per jaar een gastcollege verzorgen op een MBO school in de regio. Door MBO leerlingen te leren om beter met geld om te gaan, kunnen de consultants van Viisi hun kennis gebruiken om een mooie bijdrage aan de samenleving te leveren vanuit de core business van Viisi.

2. Partners met participatiebanen - Woonbron

Woonbron vraagt van hun partners contractueel dat ze een percentage van hun arbeid door medewerkers in participatiebanen laten verrichten. Als ze daar niet aan voldoen, gaat de opdracht niet door. Zo werkt Woonbron met een koeriersdienst waar collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en hebben zij de lunch-catering uitbesteed aan een bedrijf waar alleen verstandelijk gehandicapten werken.

3. MVO-Café - coöperatie DELA

DELA wil onze wereld op een goede manier achterlaten voor volgende generaties. Groener, socialer en waarde toevoegend aan de maatschappij. Een van de onderdelen van het MVO beleid van DELA is het MVO-cafe. Elk kwartaal organiseert DELA het MVO-café voor alle collega’s. Zij nodigen dan een inspirerende spreker uit van een ander bedrijf om te komen vertellen over hun MVO-beleid en om samen na te denken over wat zij kunnen doen om MVO nog verder uit te bouwen. Het doel van het interactieve MVO-café is om collega’s te inspireren en te activeren voor MVO. Een voorbeeld daarvan is een interactieve bijeenkomst in juni 2016, waar iemand van de ANWB een presentatie heeft gegeven. Collega’s hebben daarbij samen gebrainstormd over het verduurzamen van bezoekersvervoer bij crematies.

4. Give program - Vermilion

Middels drie manieren wilt Vermilion een verantwoordelijke energieproducent zijn. Ze doen dit door: “Geef terug” (liefdadigsheidsprogramma), “Geef tijd” (vrijwilligersprogramma) en “Geef samen” (‘dagen van zorgen’ programma). In kader van het “Geef tijd” programma hebben vijf medewerkers een gift gekregen van Vermilion die zij kunnen geven aan de organisatie waar zij vrijwilligerswerk voor doen. Voorbeelden zijn nieuw materiaal voor de lokale voetbalvereniging, event voor jonge leden van een hockeyclub of een donatie aan KIKA.

5. Hart van ORMIT - Goede doelen doorgeef challenge - ORMIT

De commissie Hart van ORMIT, bestaande uit medewerkers, heeft als doel om vanuit ORMIT een structurele invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit voortbouwend op alle mooie initiatieven die er al bestaan binnen ORMIT en congruent zijn met de huidige missie en activiteiten van ORMIT. Zo hebben zij onderling een challenge ingezet, waarin ORMIT’ers een goede daad doen voor of bij een organisatie waarna zij een andere ORMIT’er de opdracht geven ook iets te doen (“ik nomineer tot held van de week ...”). Zo ontstaat er een keten van goede daden en initiatieven. Er zijn bijvoorbeeld een aantal workshops georganiseerd voor jong volwassenen uit achterstandswijken, er is geschilderd met ouderen en er is zelfs haar en bloed gedoneerd!

6. Hunger Games - Atlassian

Elk kwartaal organiseert Atlassian de zogenaamde ‘Hunger Games’. Dit betekent dat Atlassian een gehele week geen eten/ ontbijt, lunch salades, warme maaltijden en snacks verzorgt zoals normaal gesproken. Alle medewerkers nemen huisgemaakte maaltijden mee naar kantoor om te delen met hun collega’s. Het geld dat wordt bespaard wordt gedoneerd aan ‘Room to read’. De hungergames versterkt de verbondenheid onder de medewerkers, levert geld op voor de foundation en geeft tevens een kijkje in de keukens van de 38 nationaliteiten werkzaam in het kantoor.”

7. Elektrisch racen - McCoy & Partners

University Racing Eindhoven test en ontwerpt elk jaar hun eigen elektrische racewagen. Met een race- team van 50 jongens nemen ze het op tegen andere universiteiten over heel de wereld. Vorig jaar waren ze op zoek naar een realtime dashboard. Dat was het moment dat ze met McCoy in aanraking kwamen. Ter ondersteuning van de innovatie op de Universiteit Eindhoven op gebied van elektrisch racen heeft McCoy kennis en tijd geïnvesteerd ter waarde van 40.000 euro.

8. Het Babyhuis - Kindergarden

Kindergarden realiseert zich hoe belangrijk het voor een kind is om vanaf dag één op te kunnen groeien in een veilig leefklimaat, omringd met liefde, aandacht en geborgenheid. Helaas is voor veel kinderen deze veilige start geen vanzelfsprekendheid. Daarom steunt Kindergarden Het Babyhuis op vele manieren. Het Babyhuis biedt baby’s voor wie liefde en aandacht niet vanzelfsprekend is, zo lang als nodig, een veilig, warm en liefdevol thuis. Het Babyhuis kan worden gesteund door de aankoop van een van de Kindergarden cd’s. Dit is muziek die dagelijks op de vestigingen te horen is en waar zowel de kinderen als medewerkers van genieten. Ook worden medewerkers van Kindergarden aangemoedigd om activiteiten te bedenken en uit te voeren op de vestiging, zoals het organiseren van een sponsorloop of pannenkoekenmix-verkoop, waarvan alle opbrengsten naar het Babyhuis gaan. Ook de leveranciers worden in het geheel betrokken. Zo werd er bijvoorbeeld speelgoed door hen beschikbaar gesteld, wat werd via de vestiging verkocht.

9. Baarns klimaatakkoord - AT Osborne

AT Osborne heeft zich op initiatief van een collega als founding father bij het Baarns Klimaat Akkoord (BKA) aangesloten. Een lokale vertaling van het internationale Klimaatakkoord van Parijs en het Nationale Energieakkoord. Niet alleen verplicht de organisatie zichzelf daarmee om zo duurzaam mogelijk te handelen, maar ook zet AT Osborne haar specialisme op het gebied van duurzaamheid in voor adviezen aan andere deelnemers. Een voorbeeld van het duurzaamheidsbeleid van AT Osborne in de praktijk is de renovatie van het kantoorpand, welke met trots als eerste Rijksmonument van Nederland een groenverklaring van het Ministerie van VROM heeft ontvangen. Er zijn diverse energiebesparende maatregelen toegepast, waarmee de CO2-uitstoot met maar liefst 26% is verminderd en het monument van het energielabel G naar C is gegaan.

10. Land voor land - a.s.r. vastgoed ontwikkeling

Een initiatief van a.s.r. vastgoed ontwikkeling dat voortkomt uit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en past bij hun missie om het leven in stedelijk gebied nog aangenamer te maken, is ‘Land voor Land’. Een programma waarmee elke vierkante meter bebouwing wordt gecompenseerd met de aanleg van een vierkante meter nieuwe natuur. Hiervoor wordt jaarlijks een bedrag gereserveerd, dat is gebaseerd op de totale ontwikkelingsproductie. Hoe meer woningen en winkels zij opleveren, hoe hoger het bedrag dat zij in nieuwe natuur investeren met het ‘Land voor Land’-programma. Vanuit dit programma ondersteunen zij onder meer Utrechts Landschap met de aankoop van grond ten behoeve van de uitbreiding van een natuurgebied in de provincie Utrecht. In 2012 zijn door Utrechts Landschap de eerste percelen aangekocht ten noorden van Oostbroek. Begin 2014 heeft Utrechts Landschap met financiële steun vanuit het ‘Land voor Land’- programma een tweede stuk grond kunnen kopen aan de oostkant van de stad Utrecht voor de aanleg van een faunapassage op de Biltse Rading. Daarmee krijgt de lokale fauna (reeën en dassen) er flink veel leefgebied bij.

Wil je meer inspiratie opdoen op het gebied van andere thema's? Bekijk dan ook:

Volg ons op LinkedIn, bekijk onze digitale brochure en meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en publicaties!Topics: → Verwelkomen (Onboarding) → Delen - Bijdragen aan de maatschappij → Ontwikkelen → Werven → Best Practices gidsen → Spreken → Luisteren → Inspireren → Delen - Belonen → Bedanken → Zorgen

Comments